Goede instructies van de tattoo shop
Het nemen van een tattoo is niet zomaar iets. Als je besluit een tattoo te laten zetten, denk er dan goed over na wat je wilt en waar je het wilt… Het is geen kwestie van “doe mij die maar”. Volg vervolgens nauwkeurig de hygiëne instructies op voor het behoud van een mooie tattoo, want voor een snelle en goede genezing ben je altijd zelf verantwoordelijk. Een goede tattoo shop geeft je die instructies mondeling en op papier, dus hier komen ze:
De genezingstijd van een tatoeage bedraagt ongeveer 6 weken. De pas aangebrachte tatoeage is vergelijkbaar met een schaafwond.
Algemene gezondheid en lichamelijke conditie spelen een rol bij de duur van de genezing van je tatoeage, de een geneest nu eenmaal sneller dan een ander.
Je krijgt van de tatoeëerder mondelinge en schriftelijke instructies over hoe je de tatoeage moet verzorgen.
Tijdens het genezingsproces kan de tatoeage gaan jeuken (ons advies luidt NIET KRABBEN!, dit is onhygiënisch, maakt de huid vies en beschadigd de tattoo). Persoonlijke hygiëne is tijdens de genezingstijd van de tatoeage absoluut noodzakelijk.
Hoe behandel ik mijn tattoo?
Direct na het tatoeëren wordt de getatoeëerde plek afgedekt met een steriele zelfklevende transparante folie.
De aangebrachte folie mag je na thuiskomst verwijderen, daarna volg je de onderstaande instructies op :
- Raak de tatoeage zo min mogelijk aan met de handen en was je handen voordat je de tattoo gaat verzorgen! Douchen mag en moet natuurlijk wel!
- Spoel de tattoo af met lauwwarm water en dep de tattoo na het wassen met een schone handdoek of een tissue voorzichtig droog.
- Was de getatoeëerde plek twee maal per dag met een milde ongeparfumeerde zeep totdat de wond geheel genezen is.
- Houd de tatoeage zoveel mogelijk droog.
- Als de tattoo na een dag of 2 trekkerig of jeukerig aanvoelt, dan mag je de tattoo (dun!) insmeren met de zalf die je van de tatoeëerder hebt meegekregen. De tattoo geneest van de lucht, de zalf is alleen om de huid soepel te houden en de eventuele jeuk wat te verminderen.
- Druppel geen wonddesinfectiemiddelen zoals Sterilon of Betadine op de wond.
- Draag geen pleisters of verband over de tatoeage.
- Draag bij een tatoeage geen strakke of vuile kleding op de wond.
- Vermijd tijdens het genezingsproces contact met badwater en zwemwater (chloorzwembaden, bubbelbaden, natuurlijk zwemwater). Maak tevens geen gebruik van sauna of stoombad. Douchen mag natuurlijk wel!
- Stel de getatoeëerde plek niet bloot aan de zon of zonnebank (ook niet met een zonnebrandmiddel). Breng NA de genezingstijd altijd een hoge beschermingsfactor aan op de tatoeage wanneer je gaat zonnen.
- Neem bij extreme roodheid, zwelling, bloeding, pussen, kleurverandering van de wond of bij pijn altijd contact op met de huisarts.
Informatie over de risico’s van tatoeages
Je bent van plan een tatoeage te laten aanbrengen. De GGD vindt het van belang om je van tevoren te informeren over een aantal mogelijke risico’s. Het aanbrengen van een tatoeage is een huiddoorborende handeling. Door een juiste werkwijze en een juist gebruik van de apparatuur moet voorkomen worden dat je besmet wordt met bloedoverdraagbare ziekten, zoals Hepatitis B en C. Daarnaast kunnen door slechte verzorging en onhygiënische behandeling (zowel door jezelf als door de behandelaar) wondinfecties ontstaan die schadelijk zijn en je tatoeage er niet mooier op maken. Onder de 16 jaar wordt een tatoeage sterk afgeraden. Ook indien je zwanger bent wordt het aanbrengen van een tatoeage afgeraden. Voordat je een tatoeage laat aanbrengen word je gevraagd een toestemmingsformulier (een verklaring) in te vullen. In dit toestemmingsformulier staan o.a. een aantal vragen over je gezondheid. Het invullen van het toestemmingsformulier is voor je eigen veiligheid. Het toestemmingsformulier blijft in het bezit van de tatoeëerder en wordt vertrouwelijk behandeld.
Je gezondheid
Als je lijdt aan één van de onderstaande gezondheidsklachten raadt de GGD je af om een tatoeage te laten aanbrengen.
- Diabetes
- Hemofilie
- Chronische huidziekte
- Contactallergie
- Immuunstoornis
- Hart- en vaatafwijkingen
- Bij het gebruik van antistollingsmiddelen
- Op plaatsen waar je plastische chirurgie of radiotherapie hebt ondergaan
- Op plaatsen waar zich bulten, donkere moedervlekken, zwellingen of andere vormen van irritatie op je lichaam voordoen.
Tijdens het aanbrengen van de tatoeage mag je niet onder invloed van alcohol of drugs zijn. Zorg dat je goed uitgerust bent, goed hebt gegeten en breng de tatoeëerder op de hoogte van zaken waarvan je denkt dat deze belangrijk zijn (bijvoorbeeld medicijngebruik, allergieën, overgevoeligheidsreacties, onder behandeling zijn van een dermatoloog e.d.)